Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over ons privacybeleid. Sluiten

AlgemeenArchief

Grondstoffencen- trum Halderberge en Roosendaal

 

Op 30 juli 2019 is onze nieuwe milieustraat voor de gemeenten Halderberge en Roosendaal geopend. Op deze milieustraat kunnen veel meer afvalstromen gescheiden ingeleverd worden, vandaar dat deze 'Grondstoffencentrum' genoemd wordt.

 

De ingang van het Grondstoffencentrum ligt aan de Wortelsteeke in Oud Gastel (gemeente Halderberge).

 

U kunt hieronder terecht voor de meest gestelde vragen over dit project.

Bekijk onze animatie om te zien hoe het nieuwe Grondstoffencentrum werkt:

 

 

 

 

Per wanneer kan ik op het nieuwe Grondstoffencentrum terecht?

Het Grondstoffencentrum opent op 30 juli 2019 om 08:00 uur de poort voor inwoners met afval en grondstoffen.

 

Wat zijn de openingstijden van het Grondstoffencentrum?

Dinsdag t/m zaterdag van 08.00 tot 16.30 uur.

Gesloten op zon-, maan- en feestdagen.

U kunt hier zien wat de openingstijden tijdens feestdagen zijn.

 

Is de milieustraat Borchwerf nu gesloten?

Ja, vanaf zaterdag 27 juli 2019 is de milieustraat Borchwerf definitief gesloten.

 

Moet ik verder rijden om mijn afval weg te brengen?

Nee, het Grondstoffencentrum ligt op minder dan 1 km afstand van de vorige milieustraat.

 

  

Hoe kan ik de nieuwe locatie vinden?

Het adres dat u het beste kunt gebruiken met uw GPS is: Wortelsteeke in Oud Gastel (Halderberge).

Met behulp van bebording wordt de precieze ingang van het Grondstoffencentrum aangegeven.

 

Waarom is er een nieuwe milieustraat gebouwd? De oude was toch prima?

De vorige milieustraat groeide uit zijn jasje. Er was geen ruimte om nog meer afvalstromen te scheiden. En dat is iets wat we graag willen, omdat het beter scheiden zorgt voor meer hergebruik. Daarnaast zorgt het voor veel minder restafval, dat verbrand moet worden. Behalve dat verbranding zorgt voor vernietiging van waardevolle grondstoffen, is het slecht voor het milieu vanwege CO2-uitstoot.

 

Waarom heet de milieustraat ineens Grondstoffencentrum?

We spreken tegenwoordig liever van ‘grondstoffen’ in plaats van ‘afval’. Dit omdat afval vaak nog uit veel waardevolle grondstoffen bestaat die hergebruikt kunnen worden. Er kunnen weer nieuwe producten van gemaakt worden. Daarom is de naam van de milieustraat ook aangepast.

 

Wat zijn de belangrijkste veranderingen t.o.v. de vorige milieustraat?

Op het Grondstoffencentrum wordt niet langer met de zogenaamde ‘tikken’ betaald. Afrekenen gaat op basis van het gewicht van uw afval. U hoeft alleen voor (grof) restafval en dakleer te betalen. Dit begint altijd met een starttarief van 2 kilogram a € 0,24 (€ 0,48 in totaal dus).De overige grondstoffen kunt u zonder te betalen kwijt. De prijzen zijn vastgesteld door de gemeenteraden van Halderberge en Roosendaal. U kunt hierover meer lezen onder ‘Wegen en betalen’. Om toegang te verkrijgen heeft u wel altijd uw Saverpas nodig. U kunt hierover meer lezen onder ‘Saverpas’. Daarnaast kunt u dus meer grondstoffen kwijt dan voorheen. U kunt hierover meer lezen onder ‘Grondstoffen scheiden’.

 

Is het brengen van afval duurder als er gewogen wordt?

Dat hangt er vanaf hoeveel (grof) restafval en dakleer u brengt. Maar in het algemeen wordt het brengen van afval niet duurder dan voorheen. U kunt juist meer soorten afval scheiden waardoor u minder (grof) restafval overhoudt. En dus minder betaalt. Zo kunt u bijvoorbeeld thuis al producten uit elkaar halen die uit verschillende materialen bestaan. Als u deze gescheiden aanlevert op het Grondstoffencentrum, kunt u ze in de gratis route aanbieden en hoeft u dus niet de prijs voor (grof) restafval te betalen. Het systeem is eerlijker: degene die zijn/haar afval scheidt, betaalt minder.

 

Voor welke soorten afval moet ik betalen?

U hoeft alleen te betalen voor (grof) restafval en dakleer. Dit begint altijd met een starttarief van 2 kilogram a € 0,24 (is dus € 0,48 in totaal). De prijs per volgende kg bedraagt € 0,24. Deze prijs is vastgesteld door de gemeenteraden van Roosendaal en Halderberge.

 

Wat kost (grof) huishoudelijk restafval?

Per kilogram betaalt u hiervoor € 0,24. Er wordt echter altijd begonnen met een starttarief van 2 kilogram (€ 0,48). De tarieven zijn vastgesteld door de gemeenteraden van Roosendaal en Halderberge.

 

Wat is (grof) huishoudelijk restafval?

Dit is afval dat dermate gemengd, verbonden en/of vuil is, dat het niet gescheiden kan worden.Grof huishoudelijk afval is afkomstig uit de inboedel van uw woning en past door omvang of gewicht niet in de minicontainer of ondergrondse container. Voorbeelden van grof huishoudelijk afval zijn: stoelen, bankstellen, kasten, tafels, bedden, lattenbodems, tuinmeubilair.

Door op onderstaande links te klikken kunt u zien wat er wel en niet tot de afvalstroom behoort:

Grof huishoudelijk restafval

Huishoudelijk restafval (vuilniszakken)

 

Wat kost dakleer?

Per kilogram betaalt u hiervoor € 0,24. Er wordt echter altijd begonnen met een starttarief van 2 kilogram (€ 0,48). De tarieven zijn vastgesteld door de gemeenteraden van Roosendaal en Halderberge.

Een voorbeeld: als u dakleer en dakgrind gemixt aanlevert betaalt u de prijs voor dakleer. Stel dat u 1.060 kg gemixt dakleer en dakgrind aanlevert (waarvan 320 kg dakleer is), dan kost u dit (1.060 x € 0,24 = ) € 254,40. Indien u dit thuis al scheidt en gescheiden aanlevert op het grondstoffencentrum, betaalt u slechts het aantal kg dakleer (320 x € 0,24 =) € 76,80.

 

Wat is dakleer?

Door op de onderstaande link te klikken, kunt u zien wat er wel en niet tot deze afvalstroom behoort.

Dakleer

 

 

 

Hoe wordt vastgesteld hoeveel kg ik aanbied?

Op het Grondstoffencentrum liggen 2 weegbruggen, die u bij binnenkomst en voorafgaand aan het uitrijden, wegen. Het verschil tussen de eerste en de tweede weging bepaalt het aantal kilogrammen.

  

Wat zijn onbetaalde afvalsoorten?

Bij aanvang zijn de volgende stromen zonder betaling aan te bieden. Mogelijk breidt dat uit in de toekomst. Klik op de afvalstroom om te zien wat er wel en wat er niet bij mag. Een uitleg van het label dat u onderaan sommige afbeeldingen ziet staan, treft u hier aan.

 

 1. Klein gevaarlijk afval en gasdrukhouders
 2. Vlak glas
 3. Glas
 4. Textiel en schoenen
 5. Plastic verpakkingsafval en drankenkartons
 6. Tempex (EPS-verpakkingen)
 7. Autobanden
 8. Asbest
 9. Matrassen
 10. Wit - en bruingoed, zowel groot elektronisch afval (koelkasten, wasmachines, magnetrons, etc) als klein elektronisch afval (kortom: alles waar een stekker aan zit)
 11. Herbruikbare goederen
 12. Gasbeton
 13. Dakgrind
 14. Gips
 15. Graszoden (plaggen)
 16. Grond/zand
 17. Vloerbedekking/tapijt
 18. Oud papier en karton
 19. Harde kunststoffen
 20. Metaalschroot
 21. Onbehandeld (A-) hout
 22. Sloophout (B-) hout
 23. Geïmpregneerd (C-) hout
 24. Groenafval en snoeihout
 25. Puin

 

Hoe kan ik betalen op het Grondstoffencentrum?

Op het Grondstoffencentrum kunt u alleen met pinpas betalen.  

 

Wat als ik mijn pinpas vergeten ben?

Bij binnenkomst wordt u gevraagd of u middelen tot het verrichten van een pinbetaling bij zich heeft. Indien u dit niet heeft en u heeft (grof) huishoudelijk restafval en/of dakleer bij u, dan krijgt u geen toegang tot het Grondstoffencentrum.

 

Wat als ik het te duur vind en ik sta al op het Grondstoffencentrum?

U  kunt van tevoren een inschatting maken van het aantal kilo’s (grof) restafval en/of dakleer dat u bij zich heeft. Wij gaan er vanuit dat u zelf uitrekent wat de kosten voor u ongeveer zullen bedragen.

 

Kan ik de tikken die nog op mijn Saverpas staan, opmaken op het Grondstoffencentrum?

Nee, u kunt deze tikken niet langer gebruiken.

 

Krijg ik geld terug via de afvalstoffenheffing als ik mijn tikken niet opmaak?

Nee, u krijgt geen geld terug voor niet gebruikte tikken. Dit was al nooit het geval aan het einde van een kalenderjaar. Door de bouw van het Grondstoffencentrum zou de afvalstoffenheffing in eerste instantie verhoogd worden. Om u tegemoet te komen en niet opgebruikte tikken te compenseren, wordt deze echter niet verhoogd. De gemeenteraden van Roosendaal en Halderberge hebben deze beslissing genomen.

 

Wordt afval scheiden ingewikkelder? Hoe weet ik in welke container ik mijn afval moet stoppen op het Grondstoffencentrum?

Wij hebben in juni 2019 een speciaal bewaarkatern in de Bode geplaatst. Hierin heeft u alles terug kunnen lezen over het Grondstoffencentrum, zodat u voorbereid bent als u er een bezoek moet brengen. Ook op het Grondstoffencentrum zelf staat duidelijk aangegeven bij welke container u voor welke grondstofstroom moet zijn. Uiteraard staan de medewerkers van Saver ook voor u klaar op het Grondstoffencentrum. Bij binnenkomst ontvangt u een flyer met daarop een plattegrond en een uitleg. Hier kunt u de plattegrond ook alvast zien. Klik hier voor een uitvergroting.

 

 

 

 

Waarom moet ik in zoveel meer stromen scheiden?

U moet niet. U mág. Indien u niet scheidt, betaalt u het tarief voor (grof) restafval.

De reden dat wij u de mogelijkheid bieden, is omdat het beter scheiden zorgt voor meer hergebruik. Daarnaast zorgt het voor veel minder restafval, dat verbrand moet worden. Behalve dat verbranding zorgt voor vernietiging van waardevolle grondstoffen, is het slecht voor het milieu vanwege CO2-uitstoot. Lees hier hoe wij tegen afval aankijken en welke mogelijkheden er zijn voor de verwerking ervan.

 

Wat als ik twee gecombineerde afvalstromen breng (bijvoorbeeld een kozijn met raam er nog in of een houten tafel met stalen poten)? Moet ik deze dan uit elkaar halen van tevoren?

Ja, dat adviseren wij wel. Dit scheelt u namelijk geld. Als u de grondstoffen gescheiden aanlevert op het Grondstoffencentrum, kunt u ze in de gratis route aanbieden en hoeft u dus niet de prijs voor (grof) restafval te betalen. Een voorbeeld: als u dakleer en dakgrind gemixt aanlevert betaalt u de prijs voor dakleer. Stel dat u 1.060 kg gemixt dakleer en dakgrind aanlevert (waarvan 320 kg dakleer is), dan kost u dit (1.060 x € 0,24 = ) € 254,40. Indien u dit thuis al scheidt en gescheiden aanlevert op het Grondstoffencentrum, betaalt u slechts het aantal kg dakleer (320 x € 0,24 =) € 76,80.

 

Wat gebeurt er eigenlijk met het afval?

De diverse afvalstromen worden door afvalverwerkers gerecycled tot nieuwe grondstoffen, waarvan weer nieuwe producten gemaakt worden. Op het Grondstoffencentrum kunt u erover lezen bij de containers waarin u uw afval deponeert. Op de bebording staat per grondstofstroom wat ermee gebeurt (hergebruik, recycling, energie, verbranden, storten). Dit geven wij aan met behulp van de uitgangspunten (de afvalhiërarchie) van de Ladder van Lansink

 

 

 

Moet ik wellicht langer wachten voordat ik toegang krijg?

Doordat er meer ruimte is op het Grondstoffencentrum en wij er alles aan doen u ter plekke zo goed mogelijk de weg te wijzen, verwachten wij niet dat u langer moet wachten dan op de vorige milieustraat.

 

Wat als ik niet naar het Grondstoffencentrum kan komen? Kan ik mijn grof vuil (nog steeds) aan huis op laten halen?

Indien u uw grondstoffen niet zelf weg kunt brengen, bestaan er nog andere mogelijkheden:

 1. Indien u goederen heeft die herbruikbaar zijn, dan kunt u deze door Stichting De Kringloper op laten halen, tel. 0165 - 52 11 88. Of goederen nog herbruikbaar zijn, is ter beoordeling aan de medewerkers van Stichting De Kringloper. U kunt hier klikken als u wilt weten wat Stichting De Kringloper allemaal inneemt.
 2. Indien u goederen heeft die niet herbruikbaar zijn, dan kunt u terecht op https://mijn.saver.nl. Kies een aangegeven dag die u het beste uitkomt, betaal via Ideal en ontvang onze bevestiging. Voor meer informatie: http://www.saver.nl/nl/grol-vuil-ophalen-in-roosendaal-en-halderberge-/

  Bent u aan het verbouwen en wilt u uw bouw- en sloopafval thuis op laten halen? Koop een BigBag op het Grondstoffencentrum aan de Wortelsteeke in Oud Gastel of bij Saver aan de Stepvelden 8 in Roosendaal en plan via tel. 0165 – 597 777 de ophaaldag in die u het beste uitkomt. Voor meer informatie: http://www.saver.nl/nl/grol-vuil-ophalen-in-roosendaal-en-halderberge-/ 

 3. Inwoners van Roosendaal kunnen soms ook terecht bij de reizende milieustraat. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de website van de gemeente Roosendaal.

 

Heb ik mijn Saverpas nog nodig?

Ja, u heeft uw Saverpas nodig om toegang te verkrijgen tot het Grondstoffencentrum.

 

Ik ben mijn Saverpas kwijt? Wat moet ik nu doen?

U kunt via uw gemeente een nieuwe Saverpas aanvragen. Let op: hier zijn kosten aan verbonden. Hoeveel hangt af van de gemeente waarin u woont. U kunt dit hier bekijken.

 

In onderstaande infographic ziet u alles nog eens op een rijtje terug.

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

 

 

 « terug naar het overzicht

Handleiding gebruik afvalwijzerapp

Vanaf 2020 bezorgt Saver niet meer standaard huis-aan-huis aan afvalkalender. Het is heel handig om uw eigen ophaalinformatie altijd op uw tablet o...
Lees Meer »

Grondstoffencen- trum Halderberge en Roosendaal

  Op 30 juli 2019 is onze nieuwe milieustraat voor de gemeenten Halderberge en Roosendaal geopend. Op deze milieustraat kunnen veel meer ...
Lees Meer »

Afvalkalender Saver voortaan digitaal

Vanaf woensdag 5 november ontvangen alle inwoners van de Savergemeenten een kaart in de bus. Met deze kaart worden mensen geinformeerd over de digi...
Lees Meer »

Nieuwe ideeën bij tweede ronde 'Snoeproute'

Met de start van het nieuwe schooljaar is het tweede deel van het Snoeproute project gestart. Inmiddels hebben de Technasium leerlingen van het Mar...
Lees Meer »

Surf direct naar de website van Samen aan de Bak!

  Klik hier om naar de campagnewebsite van de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal en Woensdrecht te gaan.
Lees Meer »

Tijdelijke storing opvragen locaties containers

  Vanwege een technische storing is het tijdelijk niet mogelijk om de locaties op te vragen van onze verzamelcontainers in de wijk. Onze excus...
Lees Meer »

Saver over naar digitale afvalinformatie

Als u deze kaart met informatie over de digitale afvalinformatie al hebt ontvangen dan hoeft u voorlopig nog niets te doen.    
Lees Meer »

Vacature Productie- medewerker textielsorteerlijn

  Wij zijn op zoek naar een fulltime productiemedewerker op onze textielsorteerlijn. Ben je per direct beschikbaar, kun je werken in dagdienst...
Lees Meer »

Grofvuil aan huis ophalen: wijziging voor inwoners Roosendaal en Halderberge

Voor inwoners van Roosendaal en Halderberge is er sinds 30 juli 2019 het een en ander veranderd in het laten ophalen van grofvuil, snoeihout, ...
Lees Meer »

In een mum van tijd ongedierte kwijt!

  Doorgeknaagde computerkabels, aangevreten archiefpapieren, hygieneproblemen, nesten die kostsluiting veroorzaken, wespennesten... kleine bee...
Lees Meer »