Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over ons privacybeleid. Sluiten

AlgemeenArchief

Alles over het grondstoffen centrum Halderberge en Roosendaal

 

Op 30 juli 2019 opent onze nieuwe milieustraat voor de gemeenten Halderberge en Roosendaal haar deuren. Op deze milieustraat kunnen veel meer afvalstromen gescheiden ingeleverd worden, vandaar dat deze 'Grondstoffencentrum' genoemd wordt. De ingang van het Grondstoffencentrum komt aan de Wortelsteeke in Oud Gastel (gemeente Halderberge). U kunt hieronder terecht voor de meest gestelde vragen over dit project.

Bekijk onze animatie om te zien hoe het nieuwe grondstoffencentrum werkt:

 

 

 

 

Per wanneer kan ik op het nieuwe grondstoffencentrum terecht?

Als alles volgens planning verloopt, opent het grondstoffencentrum op 30 juli 2019 de poort voor inwoners met afval.

 

Wat zijn de openingstijden van het grondstoffencentrum?

Deze zijn gelijk aan de huidige openingstijden van de milieustraat Borchwerf:

Dinsdag t/m zaterdag van 08.00 tot 16.30 uur.

Gesloten op zon-, maan- en feestdagen.

U kunt hier zien wat de openingstijden tijdens feestdagen zijn.

 

Wat zijn de openingstijden van de huidige milieustraat Borchwerf?

Dinsdag t/m zaterdag van 08.00 tot 16.30 uur.

Gesloten op zon-, maan- en feestdagen.

U kunt hier zien wat de openingstijden tijdens feestdagen zijn.

Let op: i.v.m. de overgang van de oude naar de nieuwe locatie zijn er eind juli gewijzigde openingstijden:

 

 

Gaat de huidige milieustraat Borchwerf nog dicht vanwege de verhuizing?

Ja, op zaterdag 27 juli is de milieustraat Borchwerf gesloten vanwege de verhuizing. Dat betekent dat u deze zaterdag nergens terecht kunt met uw grof huishoudelijk afval, dus ook niet op de nieuwe locatie aan de Wortelsteeke. Zoals gebruikelijk op zondagen en maandagen, is de milieustraat Borchwerf op zondag 28 juli en maandag 29 juli eveneens gesloten. Vanaf dinsdag 30 juli kunt u op het nieuwe grondstoffencentrum aan de Wortelsteeke terecht.

 

Gaat de huidige milieustraat Borchwerf nog extra open, om de sluiting vanwege de verhuizing, te compenseren?

Ja, in de week voorafgaand aan de sluiting (20 t/m 26 juli) zijn er verruimde openingstijden:

Zaterdag 20 juli: 8.00 – 19.00 uur

(Zondag 21 en maandag 22 juli zoals gebruikelijk gesloten)

Dinsdag 23 juli 8.00 – 19.00 uur

Woensdag 24 juli 8.00 – 19.00 uur

Donderdag 25 juli 8.00 – 19.00 uur

Vrijdag 26 juli 8.00 – 19.00 uur

 

Moet ik verder rijden om mijn afval weg te brengen?

Nee, het grondstoffencentrum ligt op minder dan 1 km afstand van de huidige milieustraat.

 

 

 

Hoe kan ik de nieuwe  locatie vinden?

Het adres dat u het beste kunt gebruiken met uw GPS is: Wortelsteeke in Oud Gastel (Halderberge). Met behulp van bebording wordt de precieze ingang van het grondstoffencentrum aangegeven.

 

Waarom wordt er een nieuwe milieustraat gebouwd? De oude was toch prima?

De huidige milieustraat groeit uit zijn jasje. Er is geen ruimte om nog meer afvalstromen te scheiden. En dat is iets wat we graag willen, omdat het beter scheiden zorgt voor meer hergebruik. Daarnaast zorgt het voor veel minder restafval, dat verbrand moet worden. Behalve dat verbranding zorgt voor vernietiging van waardevolle grondstoffen, is het slecht voor het milieu vanwege CO2-uitstoot.

 

Waarom heet de milieustraat ineens grondstoffencentrum?

We spreken tegenwoordig liever van ‘grondstoffen’ in plaats van ‘afval’. Dit omdat afval vaak nog uit veel waardevolle grondstoffen bestaat die hergebruikt kunnen worden. Er kunnen weer nieuwe producten van gemaakt worden. Daarom is de naam van de milieustraat ook aangepast.

 

Wat zijn de belangrijkste veranderingen t.o.v. de huidige milieustraat?

Op het grondstoffencentrum wordt niet langer met de zogenaamde ‘tikken’ betaald. Afrekenen gaat op basis van het gewicht van uw afval. U hoeft alleen voor (grof) restafval en dakleer te betalen. Dit begint altijd met een starttarief van 2 kilogram a € 0,24 (€ 0,48 in totaal dus).De overige grondstoffen kunt u zonder te betalen kwijt. De prijzen zijn vastgesteld door de gemeenteraden van Halderberge en Roosendaal. U kunt hierover meer lezen onder ‘Wegen en betalen’. Om toegang te verkrijgen heeft u wel altijd uw Saverpas nodig. U kunt hierover meer lezen onder ‘Saverpas’. Daarnaast kunt u dus meer grondstoffen kwijt dan nu. U kunt hierover meer lezen onder ‘Grondstoffen scheiden’.

 

Wordt het brengen van afval duurder als er voortaan gewogen wordt?

Dat hangt er vanaf hoeveel (grof) restafval en dakleer u brengt. Maar in het algemeen wordt het brengen van afval niet duurder. U kunt juist meer soorten afval scheiden waardoor u minder (grof) restafval overhoudt. En dus minder betaalt. Zo kunt u bijvoorbeeld thuis al producten uit elkaar halen die uit verschillende materialen bestaan. Als u deze gescheiden aanlevert op het grondstoffencentrum, kunt u ze in de gratis route aanbieden en hoeft u dus niet de prijs voor (grof) restafval te betalen. Het systeem is eerlijker: degene die zijn/haar afval scheidt, betaalt minder.

 

Voor welke soorten afval moet ik gaan betalen?

U hoeft alleen te betalen voor (grof) restafval en dakleer. Dit begint altijd met een starttarief van 2 kilogram a € 0,24 (is dus € 0,48 in totaal). De prijs per volgende kg bedraagt € 0,24. Deze prijs is vastgesteld door de gemeenteraden van Roosendaal en Halderberge.

 

Wat is (grof) restafval?

Dit is afval dat dermate gemengd, verbonden en/of vuil is, dat het niet gescheiden kan worden.

Grof huishoudelijk afval is afkomstig uit de inboedel van uw woning en past door omvang of gewicht niet in de minicontainer of ondergrondse container. Voorbeelden van grof huishoudelijk afval zijn:
stoelen, bankstellen, kasten, tafels, bedden, lattenbodems, tuinmeubilair.

 

Wat kost (grof) restafval?

Per kilogram betaalt u hiervoor € 0,24. Er wordt echter altijd begonnen met een starttarief van 2 kilogram (€ 0,48). De tarieven zijn vastgesteld door de gemeenteraden van Roosendaal en Halderberge.

 

Wat kost dakleer?

Per kilogram betaalt u hiervoor € 0,24. Er wordt echter altijd begonnen met een starttarief van 2 kilogram (€ 0,48). De tarieven zijn vastgesteld door de gemeenteraden van Roosendaal en Halderberge.

Een voorbeeld: als u dakleer en dakgrind gemixt aanlevert betaalt u de prijs voor dakleer. Stel dat u 1.060 kg gemixt dakleer en dakgrind aanlevert (waarvan 320 kg dakleer is), dan kost u dit (1.060 x € 0,24 = ) € 254,40. Indien u dit thuis al scheidt en gescheiden aanlevert op het grondstoffencentrum, betaalt u slechts het aantal kg dakleer (320 x € 0,24 =) € 76,80.

 

 

 

Hoe wordt vastgesteld hoeveel kg ik aanbied?

Op het grondstoffencentrum liggen 2 weegbruggen, die u bij binnenkomst en voorafgaand aan het uitrijden, wegen. Het verschil tussen de eerste en de tweede weging bepaalt het aantal kilogrammen.

  

Wat zijn onbetaalde afvalsoorten?

Bij aanvang zijn de volgende stromen zonder betaling aan te bieden. Mogelijk breidt dat uit de toekomst.

 1. tuinafval
 2. A-hout (onbehandeld)
 3. B-hout (geverfd-gelakt-verlijmd)
 4. C-hout (geïmpregneerd)
 5. metaal
 6. papier en karton
 7. puin
 8. grond en zand
 9. graszoden en -plaggen
 10. autobanden zonder velg
 11. verpakkingsglas
 12. textiel en schoenen (samengebonden per paar)
 13. klein chemisch afval
 14. harde kunststoffen
 15. plastic verpakkingsafval en drankenkartons
 16. tempex
 17. tapijt en andere geweven vloerbedekking
 18. gasbeton
 19. zuiver gips
 20. dakgrind
 21. matrassen
 22. vlakglas
 23. asbest (in speciaal daarvoor aan te schaffen doorzichtige zakken)
 24. kringloopgoederen
 25. wit- en bruingoed
 26. gebruikt frituurvet/-olie

 

Hoe kan ik betalen op het grondstoffencentrum?

Op het grondstoffencentrum kunt u alleen met pinpas betalen.  

 

Wat als ik mijn pinpas vergeten ben?

Bij binnenkomst wordt u gevraagd of u middelen tot het verrichten van een pinbetaling bij zich heeft. Indien u dit niet heeft en u heeft (grof) huishoudelijk restafval en/of dakleer bij u, dan krijgt u geen toegang tot het grondstoffencentrum.

 

Wat als ik het te duur vind en ik sta al op het grondstoffencentrum?

U  kunt van tevoren een inschatting maken van het aantal kilo’s (grof) restafval en/of dakleer dat u bij zich heeft. Wij gaan er vanuit dat u zelf uitrekent wat de kosten voor u ongeveer zullen bedragen.

 

Kan ik mijn huidige tikken op de Saverpas opmaken?

Ja, u kunt uw tikken nog tot vrijdag 26 juli 19.00 uur opmaken. Daarna zal de oude milieustraat gesloten worden. Het is het beste als u niet te lang wacht met het opmaken van de tikken. Het gevaar bestaat dat u anders erg lang in de rij zult staan. Het grondstoffencentrum gaat op 30 juli open. U kunt dus gedurende drie dagen geen afval naar een milieustraat brengen.

 

Krijg ik geld terug via de afvalstoffenheffing als ik mijn tikken niet opmaak?

Nee, u krijgt geen geld terug voor niet gebruikte tikken. Dit was al nooit het geval aan het einde van een kalenderjaar. Door de bouw van het grondstoffencentrum zou de afvalstoffenheffing in eerste instantie verhoogd worden. Om u tegemoet te komen en niet opgebruikte tikken te compenseren, wordt deze echter niet verhoogd. De gemeenteraden van Roosendaal en Halderberge hebben deze beslissing genomen.

 

Kan ik nog tikken bijkopen?

U kunt tot vrijdag 26 juli tikken bijkopen. Overweegt u goed of u deze ook echt op gaat maken, omdat eenmaal gekochte tikken later niet terugbetaald worden.

 

Hoeveel tikken staan er nog op mijn Saverpas?

Dan kunt u hier controleren.

 

Wordt afval scheiden ingewikkelder? Hoe weet ik in welke container ik mijn afval moet stoppen op het grondstoffencentrum?

Wij hebben een speciaal bewaarkatern in de Bode geplaatst. Hierin heeft u alles terug kunnen lezen over het grondstoffencentrum, zodat u voorbereid bent als u er een bezoek moet brengen. Ook op het grondstoffencentrum zelf staat duidelijk aangegeven bij welke container u voor welke grondstofstroom moet zijn. Uiteraard staan de medewerkers van Saver ook voor u klaar op het grondstoffencentrum. Bij binnenkomst ontvangt u een flyer met daarop een plattegrond en een uitleg. Hier kunt u de plattegrond ook alvast zien. Klik hier voor een uitvergroting.

 

 

 

Waarom moet ik in zoveel meer stromen scheiden?

U moet niet. U mág. Indien u niet scheidt, betaalt u het tarief voor (grof) restafval.

De reden dat wij u de mogelijkheid bieden, is omdat het beter scheiden zorgt voor meer hergebruik. Daarnaast zorgt het voor veel minder restafval, dat verbrand moet worden. Behalve dat verbranding zorgt voor vernietiging van waardevolle grondstoffen, is het slecht voor het milieu vanwege CO2-uitstoot.

 

Wat als ik twee gecombineerde afvalstromen breng (bijvoorbeeld een kozijn met raam er nog in of een houten tafel met stalen poten)? Moet ik deze dan uit elkaar halen van tevoren?

Ja, dat adviseren wij wel. Dit scheelt u namelijk geld. Als u de grondstoffen gescheiden aanlevert op het grondstoffencentrum, kunt u ze in de gratis route aanbieden en hoeft u dus niet de prijs voor (grof) restafval te betalen. Een voorbeeld: als u dakleer en dakgrind gemixt aanlevert betaalt u de prijs voor dakleer. Stel dat u 1.060 kg gemixt dakleer en dakgrind aanlevert (waarvan 320 kg dakleer is), dan kost u dit (1.060 x € 0,24 = ) € 254,40. Indien u dit thuis al scheidt en gescheiden aanlevert op het grondstoffencentrum, betaalt u slechts het aantal kg dakleer (320 x € 0,24 =) € 76,80.

 

Wat gebeurt er eigenlijk met het afval?

De diverse afvalstromen worden door afvalverwerkers gerecycled tot nieuwe grondstoffen, waarvan weer nieuwe producten gemaakt worden. Op het grondstoffencentrum kunt u erover lezen bij de containers waarin u uw afval deponeert.

 

 

 

Moet ik wellicht langer wachten voordat ik toegang krijg?

Doordat er meer ruimte is op het grondstoffencentrum en wij er alles aan doen u ter plekke zo goed mogelijk de weg te wijzen, verwachten wij niet dat u langer moet wachten dan op de huidige milieustraat.

 

Wat als ik niet naar het grondstoffencentrum kan komen? Kan ik mijn grof vuil (nog steeds) aan huis op laten halen?

Indien u uw grondstoffen niet zelf weg kunt brengen, bestaan er nog andere mogelijkheden:

 1. Indien u goederen heeft die herbruikbaar zijn, dan kunt u deze door Stichting De Kringloper op laten halen, tel. 0165 - 52 11 88. Of goederen nog herbruikbaar zijn, is ter beoordeling aan de medewerkers van Stichting De Kringloper. Om u een indicatie te geven, klikt u dan hier. U kunt hier klikken als u wilt weten wat Stichting De Kringloper allemaal inneemt.
 2. Indien u goederen heeft die niet herbruikbaar zijn, dan kunt u Saver bellen, tel. 0165 – 597 777, om het afval aan huis te laten ophalen. Hier zijn echter voorwaarden aan verbonden. Hierover leest u hier meer. Ook zijn er kosten aan verbonden. Deze bestaan uit € 10,00 voorrijkosten plus € 15,00 per kuub (grof) restafval en/of dakleer. Let wel, dit tarief moet nog definitief vastgesteld worden door de gemeenteraden van Halderberge en Roosendaal.
 3. Inwoners van Roosendaal kunnen soms ook terecht bij de reizende milieustraat. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de website van de gemeente Roosendaal.

 

Heb ik mijn Saverpas nog nodig?

Ja, u heeft uw Saverpas nodig om toegang te verkrijgen tot het grondstoffencentrum.

 

Ik ben mijn Saverpas kwijt? Wat moet ik nu doen?

U kunt via uw gemeente een nieuwe Saverpas aanvragen. Let op: hier zijn kosten aan verbonden. Hoeveel hangt af van de gemeente waarin u woont. U kunt dit hier bekijken.

 

In onderstaande infographic ziet u alles nog eens op een rijtje terug: 

 

 

 « terug naar het overzicht

Vacature Manager ICT & Processen

  De Manager ICT & Processen is verantwoordelijk voor het ICT beleid binnen Saver en zorgt voor een optimale werking van de ICT infrastruc...
Lees Meer »

Bewaar uw Saverpas goed!

Inwoners van Halderberge en Roosendaal: bewaar uw Saverpas goed! U heeft die nog steeds nodig op het nieuwe grondstoffencentrum. Maar ook voor het ...
Lees Meer »

In een mum van tijd ongedierte kwijt!

  Doorgeknaagde computerkabels, aangevreten archiefpapieren, hygieneproblemen, nesten die kostsluiting veroorzaken, wespennesten... kleine bee...
Lees Meer »

Blik voortaan ook in de Bak!

In de periode van half mei tot en met half juni vallen er bij inwoners van de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Halderberge en Woensdrecht flye...
Lees Meer »

Alles over het grondstoffen centrum Halderberge en Roosendaal

  Op 30 juli 2019 opent onze nieuwe milieustraat voor de gemeenten Halderberge en Roosendaal haar deuren. Op deze milieustraat kunnen veel mee...
Lees Meer »

Saver zet de poort open

Deze zomer bestaat Saver 20 jaar. Reden genoeg om de poort open te zetten en de inwoners van alle Saver-gemeenten en andere belangstellenden in onz...
Lees Meer »

Bestrijding wespenoverlast

Het weer wordt warmer en dus breekt ook de tijd van de overlast door wespen weer aan. Heeft u overlast van wespen in of rond uw huis dat helpt...
Lees Meer »